Close

Request password

Start buying

Already a Sigma customer? Register to order online as well. Prices will remail the same. No Sigma customer yet? Register and start ordering online as well!
  • Delivery promise message guesses sine causa? quae.
  • Quickly pick up your order from the Sigma Service Center
  • Quality promise message sentiamus alii autem, quibus ego assentior.
Register

FAQ kleurtechniek

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen over kleur.

U kunt uw vraag zoeken door een trefwoord in te vullen of u kunt de vragen per categorie bekijken. Geeft het antwoord u niet voldoende informatie of zit uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een Sigma verkooppunt bij u in de buurt.

Kleurtechnisch

Ik zie een kleurverschil bij twee producten met hetzelfde kleurnummer, hoe kan dat?

Dit kan komen door een verschil in productstructuur, glansgraad, toegepaste verwerkingstechniek of licht. Hieronder vindt u een korte uitleg bij deze opties.

Structuur: Een glad oppervlak kan een ander kleurbeeld geven dan een gestructureerd oppervlak. Dit heeft o.a. te maken met de reflectie van het licht en “schaduwwerking” van het gestructureerde product.

Glansgraad: Een hoogglans product zal iets donkerder overkomen dan een mat of zijdeglans product. Dit heeft te maken met de reflectie van het licht op het oppervlak.

Verwerkingstechniek (kwasten/rollen/spuiten): Hoe onregelmatiger de structuur van een verflaag is, hoe groter het effect dat deze kleur visueel af zal wijken van de kleurwaaier en de verflaag zonder structuur.

Licht: Verschillende lichtbronnen kunnen een verschillend kleurbeeld opleveren, enerzijds door de onderling verschillende optredende reflectie-eigenschappen van de toegepaste materialen en anderzijds door het onderlinge verschil in lichtbronsamenstelling van het daglicht en de verschillende soorten kunstlichtbronnen (van koel licht tot warm soft licht). Metamerie is het verschijnsel waarbij twee onderdelen in dezelfde kleur bij daglicht hetzelfde tonen maar bij kunstlicht verschillen.

Heeft u na bovenstaande uitleg nog een vraag/opmerking over een kleurverschil, dan vragen wij u contact op te nemen met uw verkooppunt of de Technische Dienst 011 27 87 01.

Wat is een ondergrondkleur en wanneer heb je een ondergrondkleur nodig?

Een ondergrondkleur is een kleur die gebruikt wordt onder de toplaag om te voorkomen dat de kleur van de ondergrond door de toplaag zichtbaar blijft. Dus om de “dekking” te verbeteren. Bij een heldere kleur of een zeer groot kleurcontrast zal een goed gekozen ondergrondkleur een betere kleurdekking van de toplaag geven.

Kan eenzelfde kleur gemaakt worden voor verschillende producten?

Bijna alle kleuren uit alle kleurenwaaiers die beschikbaar zijn in de markt, kunnen gemaakt worden met het door u gewenste product.

Kan ik een kleur meten om de code ervan te weten?

Veel van onze verkooppunten beschikken over een SigmaScan. Deze geeft een goede indicatie van een kleur. Het is raadzaam het meetresultaat altijd af te toetsen via de kleurenwaaier.

Kan ik een kleur omzetten naar RAL?

Helaas zijn veel kleuren niet om te zetten naar RAL kleuren.
Wij kunnen voor u een visuele kleurvergelijking uitvoeren om te bepalen of uw kleur vergeleken kan worden met een RAL kleur met daarbij een beschrijving van de afwijking.

Wilt u gebruik maken van deze service, dan kunt u contact opnemen met de Technische Dienst: 011 27 87 01 of via info@sigma.be.

 

Kan ik nog oude kleuren kopen?

In het kleuren mengsysteem van Sigma Coatings zijn nog steeds zeer veel kleurrecepten van “oude kleuren” beschikbaar. Als uw oude kleur niet standaard opgenomen met een recept in ons kleuren mengsysteem, dan kan het verkooppunt deze opvragen bij de Technisch Dienst.

Kunnen kleuren na verloop van tijd veranderen?

Kleuren kunnen door invloed van huishoudelijke vervuiling of weersinvloeden in de loop van de tijd veranderen. Daarnaast kan een verf in een lichte kleur op basis van alkydhars in een binnen situatie vergelen/verkleuren. Dit zal voornamelijk zichtbaar zijn op plaatsen waar geen/weinig daglicht komt. Vergelen/verkleuren van verf op basis van alkydhars is een algemene eigenschap van dit type product, is niet merkgebonden en heeft geen technische consequenties. Een verf op basis acrylaathars is niet gevoelig voor vergelen/verkleuren.

Online kleuren

Kan ik een kleur bekijken op internet?

U kunt veel kleuren bekijken op internet, bijvoorbeeld via de Sigma ColourViewer 3.0.

Let op, de nauwkeurigheid van kleur wordt mede bepaald door de kwaliteit van uw beeldscherm. Gebruik deze kleuren daarom puur ter indicatie.
De website vanaf uw startscherm starten? Lees hier hoe u dit eenvoudig kunt instellen. Dit bericht niet meer weergeven